Izbornik jezika

Bosanski | English
Tekstovi

Proglas Građanske inicijative “Naše pravo je čist zrak”

 

10.11.2020 13:54
Slika
 
Masovna građanska inicijativa “Naše pravo je čist zrak” okuplja 18 organizacija civilnog društva iz Tuzle u borbi za smanjenje zagađenja zraka.

Zagađenje zraka je oblik ekološkog nasilja koje je usmjereno protiv svih nas. Institucije svojim nečinjenjem da riješe problem zagađenja zraka ugrožavaju kolektivno zdravlje svih nas.

Visoke koncentracije zagađujućih materija u zraku skraćuju naše živote a od naše djece prave hronične bolesnike. Naša budućnost ne smije biti budućnost bolesnih i nemoćnih.

U današnjoj pandemiji covid 19 infekcije zagađenje zraka direktno ubija građane.

Pozivamo pojedinačne kandidatkinje i kandidate i političke partije da nam se pridruže u borbi protiv ekološkog nasilja i pokažu da su na strani građana. Sada imaju priliku da se u svojoj predizbornoj kampanji i istupima založe za dokidanje ekološkog nasilja. Tražimo od njih da preciziraju konkretne aktivnosti koje će poduzeti da bi smanjili zagađenje zraka u našem gradu. Obećano budno pratimo.

Od kandidatkinja i kandidata za gradonačelnika i Gradsko vijeće zahtijevamo da:
1.    jasno iznesu plan kojim će se smanjiti zagađenje iz individualnih ložišta.
2. prihvate obavezu uvođenja redovnog inspekcijskog nadzora u individualnim stambenim objektima kako bi se implementirala Odluka o dimnjačarskim djelatnostima.
3. prihvate obavezu trošenja godišnjeg iznosa kojeg Grad dobija od TE Tuzla na ime naknada za štetni uticaj na okoliš na finansiranje projekata koji će direktno uticati na smanjenje zagađenja zraka.

Obećajte i ispunite!

NAŠE JE PRAVO ČIST ZRAK

Tuzla, 10.11.2020.
0 0