Izbornik jezika

Bosanski | English
Zajednica govori

SUSRETI NESVRSTANIH: ZONE ETNIČKIH SUKOBA U ERI DRUŠTVENIH MEDIJA- SLUČAJ INDIJE

FATHIMA NIZARUDDIN I SAGORIKA SINGHA

03.09.2022 11:57
Slika
SRDAČNO VAS POZIVAMO NA DOGAĐAJ

Susret nesvrstanih u Tuzli

 

U Tuzli će se 14. i 15. septembra u Kamernoj Sali Doma mladih u organizaciji Udruženja građana Front slobode održati „Susreti nesvrstanih: Zone etničkih sukoba u eri društvenih medija- slučaj Indije."  U sklopu susreta bit će prikazana dva kratkometražna dokumentarna filma o etničkim i međuvjerskim sukobima u Indiji, održana predavanja dvije istaknute indijske profesorice i filmske umjetnice te diskusija o predavanjima i prikazanim filmovima.

Indija se danas nalazi u stanju napetosti između hinduista i muslimana koja često dovodi do govora mržnje i nasilja. To opet koriste desničarske političke grupe kako bi sakupljale političke poene. Jedna od najmnogoljudnijih država svijeta prešla je iz ere „jedinstva u različitosti“ u eru međuvjerskih sukoba i nasilja većine nad manjinom u kojoj je mržnja postala svakodnevna. Po tome je današnja Indija postala jako slična zemljama bivše Jugoslavije. Na susretima će biti otvorena mnogobrojna pitanja o indentitetima i govoru mržnje u suvremenom svijetu, a posebno o ovim temama na društvenim mrežama.

Susrete će 14. septembra u 18:00 otvoriti otvoriti profesor Damir Arsenijević sa Filozofskog fakulteta u Tuzli. Glavni dio susreta čine predavanja dvije uvažene indijske profesorice sa Jawaharlal Nehru Univerziteta u New Delhiju. Profesorica Fathima Nizaruddin govorit će o korištenju digitalnih platformi i društvenih mreža za širenje mržnje u Indiji, dok će profesorica Sagorika Singha govoriti o protestnim pjesmama u Indiji i uokvirivanje asamskog etničkog identiteta, uz otvaranje i drugih tema poput uloge Youtubea u stvaranju mržnje i identiteta.

Susreti su potpuno otvoreni za javnost i svi građani su dobrodošli u Kamernu salu Doma mladih 14. i 15. septembra u 18:00. Predavanja će biti održana na engleskom jeziku. Radujemo se vašem prisustvu.

Program susreta nalazi se u nastavku:

 

14th and 15th September

Dom mladih Tuzla

Kamerna sala

 

14 September 2022

 

18:00           Damir Arsenijević

Introductions: Non-Aligned Encounters

18:15            Fathima Nizaruddin

Digital platforms and the Expansion of Circulatory Networks of Hate in India                                   

19:00           Film Screening

Lynch Nation

(dir. Shaheen Ahmed and Ashfaque EJ, India, 2018, colour, 43 mins.)

20:00           Discussion

 

 

15 September 2022

18:00           Sagorika Singha

                    The Poetics of Viral Rap: YouTube, Protest Songs and the

Framing of the Assamese Ethnic Identity   

18:45            Discussion                                        

19:15           Film Screening

My Mother's Daughter

(dir. Fathima Nizaruddin, India, Colour, 19 mins.)

19:45           Discussion

 

0 0