Izbornik jezika

Bosanski | English

Slika

Slika 49

O nama

Naš tim promoviše inovativne, maštovite i hrabre kombinacije aktivističkog organizovanja i djelovanja, naučno utemeljenog istraživanja i umjetničkih praksi za odbranu i očuvanje životne sredine.

 

Počinjemo od toga da je životna sredina neodvojiva od pitanja slobode, jednakosti i pravde.

 

Pojedinci, grupe i organizacije: pridružite nam se u izvođenju postojećih eksperimenata ili nam pošaljite svoje prijedloge djelovanja na kojima ćemo zajedno raditi.

 

 

KAKO SE POZICIONIRAMO

 

ZEMLJA-VODA-ZRAK je platforma u okviru koje se utemeljuje i razvija ekološka humanistika u Bosni i Hercegovini kroz produktivnu saradnju između aktivizma, nauke i umjetnosti.

 

Ekološka humanistika shvata ekološke krize kao posljedice društvene i ekonomske nejednakosti.

 

U našem radu u zajednici bavimo se problemima ekološkog nasilja, u svim njegovim oblicima, i istražujemo kako kao zajednica postižemo ekološku pravdu

 

 

Ekološko nasilje posmatramo kao nastavak ratne logike u BiH, u kojoj etničke elite kradu prirodne resurse i žrtvuju ljudske živote i živote drugih živih bića za vlastito bogaćenje.

 

Ekološko nasilje etničke elite koriste da stalno iznova stvaraju društvenu nesigurnost i da produbljuju siromaštvo kako bi se održali na vlasti.

 

Ekološko nasilje pretvara životnu sredinu u žrtvovane zone u kojima se koncentrišu otrovi, otpad i zagađenje. U ovim zonama sav život je doveden u opasnost.

 

Ekološkoj pravdi pristupamo kroz rad u zajednici koji podrazumijeva urgentno rješavanje konkretnih slučajeva ekološkog nasilja nad životnom sredinom, prirodnim resursima, ljudima i drugim živim bićima.

 

Ekološka pravda ujedinjuje zajednicu van svih identitarnih politika a za dobro svih nas.

 

 

dr.sc. Damir Arsenijević, osnivač platforme ZEMLJA-VODA-ZRAK

Slika 71

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience

Initiative (BHRI).

0 0