Izbornik jezika

Bosanski | English

Slika

Slika 51

EKO NOVOSTI

Da li je razbacana zemlje u banjalučkim naseljima iz „Incela“

Nadležni tvrde da nije, građani im ne vjeruju i strahuju za svoje zdravlje

27.11.2023 17:40
Slika
U banjalučkim selima i prigradskim naseljima, zadnjih sedmica primjećeno je sve više zemlje koja je razbacana po livadama, a za koju se sumnje da je zagađena i da dolazi iz Poslovne zone „Incel“. Za sada ne postoji zvanična potvrda da li se radi o zemlji koja je zaražena kancerogenim piralenom ili drugim te...

"CRNI MED": STRIP O ZAGAĐENJU I KORUPCIJI U "KOŠNICI"

GRAFIČKA NOVELA KOJU SU STVORILI SAŠA DŽINO, MARKO GAČNIK I DAMIR ARSENIJEVIĆ

19.07.2023 15:51
Slika
"Crni med" kao ozbiljan strip duboko ulazi u  priču o GIKIL-u, koksari u Lukavcu, ističući probleme zagađenja i izvlačeći fascinantnu paralelu između proizvodnje koksa i pčela koje prave crni med. Rasplećući narativ, "Crni med" osvjetljava tešku sudbinu radnika GIKIL-a i surove stvarnosti s kojom se suočavaj...
Slika
Osnovni proizvod HAK-a 1 je bio poliol dok je na HAK-u 2 to bio TDI (toluendiizocijanat). Ova dva proizvoda su osnovni elementi za proizvodnju spužve i drugih poliuretanskih proizvoda (PUR pjene, izolacioni mase na bazi PUR sistema, razlicite PUR mase za korištenje u automobilskoj industriji itd.).
Slika
Zaključeno je da su gotovo svi rudnici i termoelektrane koje se nalaze u državnom vlasništvu neprofitabilni. Istaknuto je da se proizvodnja električne energije iz uglja subvencioniše. U periodu 2015-2019. iznos direktnih subvencija iznosio je 167,54 miliona EUR.
Slika
Svaka tranzicija ima dobitnike i gubitnike. Dobitnici treba da predvode pozitivne promjene, a gubitnici ne smiju biti zapostavljeni – moraju imati priliku da se prilagode.

Predstavljanje platforme Zemlja Voda Zrak u emisiji "Ljetni magazin" na TVTK

Prof. Damir Arsenijević predstavio je platformu Zemlja Voda Zrak i govorio o promociji filma "Piralen naš svagdašnji".

01.07.2021 13:08
Slika
Kao gost u emisiji "Ljetni magazin" na Televiziji Tuzlanskog Kantona gostovao je prof. Damir Arsenijević. On je  predstavio platformu Zemlja Voda Zrak. Tom prilikom je istakao da je ekološko zagađenje kojem smo izloženi, u stvari jedan vid nasilja koji se vrši ne samo nad nama ljudima, nego i nad prirodom. Pored toga, govorio je i o promociji filma "Piralen naš svagdašnji" te istakao i druge ekološke teme kojim se bavimo, pre svega za ekološke probleme u krugu HAK-a i GIKIL-a. Bilo je govora i o stripu "Zemlja Voda Zrak" koji je nastao u kooperaciji bosansko-hercegovačkih umjetnika i društvenih radnika te je povezao ekološke teme i govorio o ekoloških problemima na jedan inovativan i artistički način. Prof. Arsenijević je poslao jednu optimističnu poruku da vjeruje da pomaka ima i na nivou Tuzlanskog kantona i grada Banjaluke kao posljedica reakcije na društveni aktivizam naše platforme.

Emisija "Epicentar" 28.6.2021. na BH Radiju, gost: prof. Damir Arsenijević

Promocija filma "Piralen naš svagdašnji" u Sarajevu

29.06.2021 11:17
Slika
Povodom promocije filma "Piralen naš svagdašnji" u Sarajevu na BH radiju gostovao je prof. Damir Arsenijević. O ovoj i mnogim drugim ekološkim temama koje zagađuju zemlju, vodu i zrak, govorio je u emisiji "Epicentar".
Bilo je govora i o platformi ZemljaVodaZrak, prvoj BH platformi za ekološku humanistiku, kao i o stripu Zemlja Voda Zrak, autora Šejle Šehabović, Marka Gačnika i Damira Arsenijevića koji je tom prilikom podeljen slušaocima BH radija.
Slika
Film „Piralen naš svagdašnji“ govori o post-ratnoj privatizaciji u banjalučkom industrijskom kompleksu Incel, koja je dovela do nepropisnog skladištenja i zbrinjavanja toksičnog ulja piralen, te zagađenja životne sredine i vode.

Skriveni toksični otpad širom BiH

Al Jazeera Balkans

Slika
U Bosni i Hercegovini ne postoje objedinjeni podaci o deponijama toksičnog otpada i njegovoj količini.

MI SMO BUNA!

1. dio

Slika

Autor Husein Oručević donosi prvi dio radijske reportaže Mi smo Buna koji je posvećen dugogodišnjim i recentnim devastacijama biosvijeta naših rijeka i njenih pritoka. Neplansko naseljavanje biljnog svijeta koje rezultira sukobom među vrstama, izgradnja akumulacionih jezera koja mijenja narav vode i recentna izgradnja malih hidroelektrana koje poništavaju samu rijeku ozbiljne su opasnosti koje diktira neosvještena pohlepa.

Profesor Sanel Riđanović, ihtiolog Pavle Spasojević i sportsko-rekreativni ribolovac Asmir Hadžiomerović govore o negativnim procesima po biljni i životinjski svijet te po našu zajedničku budućnost ako se ovim temama ne bude pristupalo s odgovarajućim mjerama stručnosti, znanja i brige.

Reportaža je realizirana u sklopu ekološke platforme Zemlja-Voda-Zrak. Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI).

Slika
Posljedice podizanja velikih brana, riječnih fragmentacija, nasilnih stvaranja vještačkih jezera, dramatičnih izmjena hidroloških režima, već su dobro istražene i utvrđene.
Slika
Naime, još 2005. godine Evropska komisija dostavila je rezultate analize postojanja toksičnih materija u krugu bivše tvornice celuloze i viskoze Incel u Banjaluci uključujući i piralen.

PIRALEN NAŠ SVAGDAŠNJI

Promocija dokumentarnog filma o Incelu

24.05.2021 20:55
Slika
Promocija u Banjaluci će se održati 26. maja s početkom u 19 sati u paviljonu Staklenac, park Petar Kočić

'Bosanski černobili': Toksični otpad u BiH

Intervju za Radio Slobodna Evropa: Damir Arsenijević

Slika

U Bosni i Hercegovini (BiH) ima na desetine industrijskih zona u kojima leže ogromne količine toksičnog industrijskog otpada koji truje građane, a vlasti ne rade ništa da ih otkriju i uklone, čime svjesno ubijaju građane ove zemlje, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Damir Arsenijević sa Univerziteta u Tuzli, koji je osnivač platforme za ekološku humanistiku "Zemlja-Voda-Zrak" iz Tuzle.

On ističe da je nedopustivo da postoje 'bosanski černobili' zbog čega je platforma "Zemlja-Voda-Zrak" uticala na vlast u Tuzlanskom kantonu (jedan od deset kantona u entitetu Federacija BiH) da se pozabavi opasnim zonama u gradu Tuzli, na sjeveroistoku BiH, u kojima ima na desetine hiljada tona toksičnog otpada iz bivših industrijskih postrojenja koje su ekološke bombe.

Slika
Front slobode and the Workers’ University Tuzla cordially invite you to the online launch of the film HAK: the site of fear and a discussion on environmental violence and struggles for environmental justice in Bosnia and Herzegovina.

Participants: Professor Stefania Barca, Center for Social Studies of the University of Coimbra (CES/UC). Professor Marco Armiero, KTH Environmental Humanities Laboratory, Stockholm, Sweden.

Discussion will be hosted byProfessor Damir Arsenijević, University of Tuzla, Bosnia and Herzegovina, and the founder of the platform Zemlja-Voda-Zrak (zemljavodazrak.com).

Zoom link: https://us02web.zoom.us/j/83738058206?pwd=RE5sMmV5aVBNUGwyelppQ1JlS3d5UT09

Deponija Uborak: Grad Mostar tužio građane, oni najavljuju kontratužbu

RSE, Mirsad Behram

Slika

UG „Jer nas se tiče“ objavilo je kako je Grad Mostar, zajedno sa tri gradska komunalna preduzeća, tužio to Udruženje zbog tri blokadе deponije Uborak, sjeverno od Mostara, tokom 2019. i 2020. godine.

Tri gradska komunalna preduzeća su: „Komos“, koje je nadležno za prikupljanje smeća u istočnom, većinski bošnjačkom dijelu Mostara, zatim „Parkovi“, koje je nadležno za zapadni, većinski hrvatski dio Mostara, te „Deponija“, preduzeće koje je nadležno za odlaganje prikupljenog otpada.

Slika
Masovna građanska inicijativa “Naše pravo je čist zrak” okuplja 18 organizacija civilnog društva iz Tuzle u borbi za smanjenje zagađenja zraka. Zagađenje zraka je oblik ekološkog nasilja koje je usmjereno protiv svih nas. Institucije svojim nečinjenjem da riješe problem zagađenja zraka ugrožavaju k...
Slika
Proglasom se najavljuju konkretni zahtjevi prema donosiocima odluka u Gradu Tuzla, te se traži od kandidata i kandidatkinja da preciziraju konkretne aktivnosti koje će poduzeti da bi smanjili zagađenje zraka u našem gradu.

Radusin: Zakonska je obaveza da svako onaj ko prouzrokuje bilo kakvo zagađenje snosi sanaciju i plati sve troškove

Intervju sa Svjetlanom Radusin, Pomoćnicom ministra za zaštitu životne sredine u Ministarstvu za prostrno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Vladi Republike Srpske

05.10.2020 20:17
Slika
Za uklanjanje i uništavanje piralena u Banjaluci, bolje reći u Republici Srpskoj, međunarodna zajednica je izdvojila 250.000 dolara. Poznato je da se on može uništiti jedino spaljivanjem u specijalnim pećima.

PROFESOR IZ TUZLE UPOZORAVA: GODINAMA TRPIMO EKOLOŠKO NASILJE, CIJENU ĆE PLATITI NOVE GENERACIJE

IZVOR: KLIX.BA

Slika
Ekološko nasilje predstavlja vrstu nasilja koja do danas nije promatrana u Bosni i Hercegovini, ali je izrazito prisutna na skoro cijelom prostoru naše zemlje. Tim iz Tuzle pokrenuo je ovu priču, posebno problematizirajući pojavu neadekvatnog odlaganja izuzetno opasnog otpada po zemlju, vodu i zrak, a samim tim i zdravlje građana.

Damir Arsenijević: Ekološko nasilje ima istu logiku kao ratno

 

Slika

Povodom prijeteće ekološke katastrofe u Tuzli i filma kojeg upravo snima o tvornici “Hlor alkalnog kombinata” (HAK) razgovarali smo s Damirom Arsenijevićem, pokretaćem tuzanske radne grupe “Zemlja, voda, zrak” osnovanoj s ciljem da otvori prostor mladim ljudima koji žele artikulirati i materijalizirati zahtjeve za ekološkom pravdom u Bosni i Hercegovini. Arsenijević je pored toga redovni profesor anglo-američkih književnih i kulturalnih studija na Univerzitetu u Tuzli i psihoanalitičar u treningu pri lakanovskoj školi psihoanalize u San Franciscu, a u školskoj godini 2019-20, bio je gostujući profesor na Environmental Humanities Lab, KTH, u Štokholmu. Bavi se odnosom ekološkog nasilja, kapitala i transgeneracijske traume.

PIRALEN NAŠ SVAGDAŠNJI

09.06.2020 20:23
Slika
AUTORICA: GORDANA KATANAfoto: banjaluka24.comSvojinska tranzicija u Bosni i Hercegovini, utemeljena ratnim zakonodavstvom koje je pretvarajući društvenu u državnu svojinu radnike razvlastila, tokom svog nastavka u poraću poprimila je još brutalniji oblik kroz privatizaciju državne imovine. To se najoč...
Slika
AUTORICA: NATAŠA TADIĆfoto: agroklub.ba Rezultati jednogodišnjeg istraživanja vodenih ekosistema sliva rijeke Spreče pokazali su da ova rijeka ima gotovo tri puta manje ribe nego što ih je nekada imala, a istraživanje je objedinjeno u ekološkoj monografiji Biodiverzitet faune sliva rijeke Spreče, koju pot...
Slika
AUTORICA: NATAŠA TADIĆfoto: business-magazine.baTužilaštvo Tuzlanskog kantona je 2017. godine počelo operativne provjere na terenu kako bi istražilo da li i u kojem omjeru postoji zagađenje okoliša u TK, koji je poznat po industriji. Početkom 2018. godine Tužilaštvo je formiralo istražni tim, koji čine tužioc...

Nema vijesti za prikaz, molimo prvo dodajte jednu

0 0