Izbornik jezika

Bosanski | English

Slika

Slika 51

EKO NOVOSTI

Slika
Front slobode and the Workers’ University Tuzla cordially invite you to the online launch of the film HAK: the site of fear and a discussion on environmental violence and struggles for environmental justice in Bosnia and Herzegovina.

Participants: Professor Stefania Barca, Center for Social Studies of the University of Coimbra (CES/UC). Professor Marco Armiero, KTH Environmental Humanities Laboratory, Stockholm, Sweden.

Discussion will be hosted byProfessor Damir Arsenijević, University of Tuzla, Bosnia and Herzegovina, and the founder of the platform Zemlja-Voda-Zrak (zemljavodazrak.com).

Zoom link: https://us02web.zoom.us/j/83738058206?pwd=RE5sMmV5aVBNUGwyelppQ1JlS3d5UT09

Deponija Uborak: Grad Mostar tužio građane, oni najavljuju kontratužbu

RSE, Mirsad Behram

Slika

UG „Jer nas se tiče“ objavilo je kako je Grad Mostar, zajedno sa tri gradska komunalna preduzeća, tužio to Udruženje zbog tri blokadе deponije Uborak, sjeverno od Mostara, tokom 2019. i 2020. godine.

Tri gradska komunalna preduzeća su: „Komos“, koje je nadležno za prikupljanje smeća u istočnom, većinski bošnjačkom dijelu Mostara, zatim „Parkovi“, koje je nadležno za zapadni, većinski hrvatski dio Mostara, te „Deponija“, preduzeće koje je nadležno za odlaganje prikupljenog otpada.

Slika
Masovna građanska inicijativa “Naše pravo je čist zrak” okuplja 18 organizacija civilnog društva iz Tuzle u borbi za smanjenje zagađenja zraka. Zagađenje zraka je oblik ekološkog nasilja koje je usmjereno protiv svih nas. Institucije svojim nečinjenjem da riješe problem zagađenja zraka ugrožavaju k...
Slika
Proglasom se najavljuju konkretni zahtjevi prema donosiocima odluka u Gradu Tuzla, te se traži od kandidata i kandidatkinja da preciziraju konkretne aktivnosti koje će poduzeti da bi smanjili zagađenje zraka u našem gradu.

Radusin: Zakonska je obaveza da svako onaj ko prouzrokuje bilo kakvo zagađenje snosi sanaciju i plati sve troškove

Intervju sa Svjetlanom Radusin, Pomoćnicom ministra za zaštitu životne sredine u Ministarstvu za prostrno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Vladi Republike Srpske

05.10.2020 20:17
Slika
Za uklanjanje i uništavanje piralena u Banjaluci, bolje reći u Republici Srpskoj, međunarodna zajednica je izdvojila 250.000 dolara. Poznato je da se on može uništiti jedino spaljivanjem u specijalnim pećima.

PROFESOR IZ TUZLE UPOZORAVA: GODINAMA TRPIMO EKOLOŠKO NASILJE, CIJENU ĆE PLATITI NOVE GENERACIJE

IZVOR: KLIX.BA

Slika
Ekološko nasilje predstavlja vrstu nasilja koja do danas nije promatrana u Bosni i Hercegovini, ali je izrazito prisutna na skoro cijelom prostoru naše zemlje. Tim iz Tuzle pokrenuo je ovu priču, posebno problematizirajući pojavu neadekvatnog odlaganja izuzetno opasnog otpada po zemlju, vodu i zrak, a samim tim i zdravlje građana.

Damir Arsenijević: Ekološko nasilje ima istu logiku kao ratno

 

Slika

Povodom prijeteće ekološke katastrofe u Tuzli i filma kojeg upravo snima o tvornici “Hlor alkalnog kombinata” (HAK) razgovarali smo s Damirom Arsenijevićem, pokretaćem tuzanske radne grupe “Zemlja, voda, zrak” osnovanoj s ciljem da otvori prostor mladim ljudima koji žele artikulirati i materijalizirati zahtjeve za ekološkom pravdom u Bosni i Hercegovini. Arsenijević je pored toga redovni profesor anglo-američkih književnih i kulturalnih studija na Univerzitetu u Tuzli i psihoanalitičar u treningu pri lakanovskoj školi psihoanalize u San Franciscu, a u školskoj godini 2019-20, bio je gostujući profesor na Environmental Humanities Lab, KTH, u Štokholmu. Bavi se odnosom ekološkog nasilja, kapitala i transgeneracijske traume.

PIRALEN NAŠ SVAGDAŠNJI

09.06.2020 20:23
Slika
AUTORICA: GORDANA KATANAfoto: banjaluka24.comSvojinska tranzicija u Bosni i Hercegovini, utemeljena ratnim zakonodavstvom koje je pretvarajući društvenu u državnu svojinu radnike razvlastila, tokom svog nastavka u poraću poprimila je još brutalniji oblik kroz privatizaciju državne imovine. To se najoč...
Slika
AUTORICA: NATAŠA TADIĆfoto: agroklub.ba Rezultati jednogodišnjeg istraživanja vodenih ekosistema sliva rijeke Spreče pokazali su da ova rijeka ima gotovo tri puta manje ribe nego što ih je nekada imala, a istraživanje je objedinjeno u ekološkoj monografiji Biodiverzitet faune sliva rijeke Spreče, koju pot...
Slika
AUTORICA: NATAŠA TADIĆfoto: business-magazine.baTužilaštvo Tuzlanskog kantona je 2017. godine počelo operativne provjere na terenu kako bi istražilo da li i u kojem omjeru postoji zagađenje okoliša u TK, koji je poznat po industriji. Početkom 2018. godine Tužilaštvo je formiralo istražni tim, koji čine tužioc...

Nema vijesti za prikaz, molimo prvo dodajte jednu

0 0