Izbornik jezika

Bosanski | English

Slika

Slika 52

Istraživanja

DOSIJE KISEONIK/DOSSIER OXYGEN

Gordana Katana i Damir Arsenijević

15.09.2022 16:30
Slika
Kako su dnevna politika, korupcija i nebriga počele koristiti javno zdravlje kao političko oružje te dovele građane u životnu opasnost korištenjem industrijskog kisika u medicinskim ustanovama. Umjesto zvona za uzbunu i ova afera u jeku pandemije COVID19 postala je samo još jedna politička utakmica između ...
Slika
U publikaciji Huseina Oručevića zabilježena je hronika trovanja grada Mostara, analizirane metode korupcijskog sistema koji je to omogućio i prikazana borba za istinu, pravdu i zdrav grad. Ova knjiga predstavlja nezamenjiv alat za aktiviste, borce protiv nepravde i svojevrsni vodič kroz uspješnu javnu...
Slika
Šira javnost u Bosni i Hercegovini nije imala gotovo nikakva saznanja o tome šta je piralen, gdje se i kada koristio, kao ni o njegovom postojanju u okviru hemijskih industrijskih postrojenja i opasnostima po okoliš, život i zdravlje stanovništva sve do marta 2019. godine...

Incel Banja Luka

 

Slika
U prvoj epizodi podcasta "Zemlja voda zrak", naši novinari Gordana Katana i Erduan Katana su istraživali o problemu curenja piralena u krugu fabrike Incel u Banjaluci, te problemima koji su se usložili oko privatizacije ove fabrike.
Produkcija: Radnička solidarnost za platformu Zemlja Voda Zrak
novembar, 2020

Mapa: Uborak na našim ulicama

 

Slika

Kad je u ljeto 2019. godine zbog slučaja piralen blokirana deponija Uborak, mostarska javna komunalna preduzeća neiznalaženjem alternativnih rješenja za odvoz smeća dopuštaju da se grad pretvori u svoju vlastitu deponiju. Mostar je opet obišao svjetske medije kao grad smeća.

 

Činjenica da je Uborak regionalna deponija i da ostali gradovi koji svoje smeće dovoze ovdje nisu ostali zatrpani do guše kao Mostar, jasno je pokazala kako su građani Mostara još jednom iskorišteni kao taoci za kratkoročne interese.

 

Komunalna preduzeća pod upravom Grada, iako djeluju van zakonskih okvira, iz godine u godinu troše ogromne budžete. U izbornoj, 2020. godini budžet samo za održavanje čistoće iznosi 1 320 000 KM.

 

Deponija Uborak - Ekološka bomba nadomak Mostara

1. dio

Slika
Deponija Uborak je velika ekološka katastrofa u okolini Mostara, o kojoj se vlasti malo bave, a sav posao je prebačen na eko-aktiviste i osviještene građane, koji žele da se ovaj problem riješi.
Reportažu o ovoj problematici je za AbrašRadio pripremio novinar Husein Orušević.

„The Proletarian Lung“: The Struggle for the Commons as Memory Politics in Bosnia and Herzegovina

https://www.springerin.at/en/2019/1/die-proletarische-lunge/

 

Damir Arsenijević

0 0